Kontrolni popis za pomoć mladim mamama u prvim mjesecima | Elemam

Mlada mama

Kontrolni popis za mlade mame

Medvjedić na hrpi pelena

Ovdje je jednostavan kontrolni popis koji će vas provesti kroz prve mjesece roditeljstva. Za lakšu ga upotrebu preuzmite ili ispišite.

Preuzmi

 

PREHRANA

Prijavite rođenje djeteta

Rođenje djeteta morate prijaviti u roku od 15 dana u matičnom uredu prema mjestu rođenja. Dijete rođeno u zdravstvenoj ustanovi prijavljuje zdravstvena ustanova. 

 

Uzmite multivitaminske i mineralne dodatke prehrani

Ako dojite, možda vam je potrebna pomoć kako biste osigurali da dobivate dovoljno važnih hranjivih tvari za sebe i svoju bebu.. Probajte multivitaminski i mineralni dodatak prehrani namijenjen dojiljama, poput Elemama.

 

Pošaljite objave rođenja djeteta

Poželite dobrodošlicu svome novorođenčetu čestitkom ili e-porukom prijateljima i rodbini! Ako želite biti tradicionalni, možete dati objavu u lokalnim novinama.

 

Zatražite novčane naknade od države 

Država nudi niz novčanih naknada na koje možda imate pravo. Provjerite koja su vaša prava na plaćeni rodiljni dopust ili na obiteljske porezne olakšice u nadležnoj ispostavi Hrvatskog zavoda za zdravstveno osiguranje (HZZO). 

 

Prijavite svoje dijete u sustav zdravstvenog osiguranja

Prijavite svoje dijete u sustav zdravstvenog osiguranja što je prije moguće.Time će ono biti automatski uključeno u Program obveznog cijepljenja djece te ćete biti obaviješteni kada ga treba cijepiti.

 

Dogovorite postporođajni zdravstveni pregled

Naručite se za zdravstveni pregled kod svoga ginekologa oko 6 tjedana nakon poroda kako bi bili sigurni da se sve vraća u normalu. To je dobro vrijeme za razgovor o vašim osjećajima i bilo kakvim poteškoćama koje osjećate.

 

Dogovorite preglede i cijepljenja vašeg novorođenčeta

Redoviti pregledi vašeg djeteta trebaju biti obavljeni između 1. i 4. tjedna života, 6. i 8. tjedna te 6. i 8. mjeseca. U prvoj godini života dijete se cijepi s navršenih 2, 4, 6 te 12 mjeseci.

 

Provjerite mogućnosti predškolskog odgoja i obrazovanja

Dogovorite skrb za vaše dijete ako se vraćate na posao. 

 

Započnite s postnatalnim vježbama

Nakon poroda, trebat ćete zategnuti dno vaše zdjelice. i trbušne mišiće. Zašto se ne biste pridružili drugim mladim mamama na tečaju postnatalnih vježbi

 

Razmislite o kontracepciji

Ako ne planirate drugu trudnoću, razmislite o kontracepciji. Suprotno uvriježenom mišljenju, dojenje nije učinkovita metoda kontracepcije. Upitajte svoga ginekologa o metodama koje neće utjecati na majčino mlijeko.

 

Pazite na svoje emocionalno zdravlje

Sasvim je normalno da se osjećate pomalo iscrpljeno u prvim tjednima nakon poroda, dok se prilagođavate zahtjevima novog djeteta. Ovi osjećaji obično prođu sami od sebe, ali ako se osjećate iscrpljeno ili tužno dulje od dva tjedna nakon dolaska bebe, razgovarajte s patronažnom sestrom ili ginekologom.