Planiranje obitelji

Slijedite neke od jednostavnih savjeta o načinu života dok se pripremate za trudnoću. 

Mladi par koji trči

Pomoći će vam da budete spremni zanijeti i omogućiti svom djetetu najbolji početak života.

Brojni faktori na koje možete utjecati imaju učinak na vaše šanse za začeće, poput prehrane, tjelesne mase, pušenja i tjelovježbe. Kako biste imati najbolju šansu za začeće, možda ćete morati promijeniti neke od svojih redovnih navika.

Ovih će 13 savjeta o načinu života pomoći pripremiti vas i vašeg partnera za zasnivanje obitelji.

Brinite o sebi

  Neka vam prehrana bude dobro uravnotežena,
  puna svježeg voća i povrća, visokokvalitetnih proteina, cjelovitih žitarica, malomasnih mliječnih proizvoda, uz obilje vode. Dobra prehrana vas kao majke pomoći će dati vašem djetetu najbolji početak života.

  Pokušajte izbjegavati stvari koje mogu uzrokovati probleme sa začećem te tijekom trudnoće, kao što su alkohol, namirnice koje mogu sadržavati listeriju (poput mekih sireva, suhomesnatih proizvoda, gotovih salata i sirovih jaja) te ribe koje sadrže visoku razinu žive. Također se preporuča smanjiti dnevni unos kofeina. Saznajte više na našoj stranici o planiranju prehrane. 
  „Neka vam prehrana bude raznolika i dobro uravnotežena, puna svježeg voća i povrća. Dobra prehrana majke omogućiti će djetetu najbolji početak života.“

  Trudnoća je jedno od nutritivno najzahtjevnijih razdoblja u životu žene, a značaj dobre prehrane majke za njeno zdravlje te zdravlje njenog djeteta opće je priznat.

  Tijekom trudnoće povećava se potreba za nekim neophodnim hranjivim tvarima. Unatoč najboljim namjerama, zadovoljavanje ovih dodatnih nutritivnih potreba samo prehranom može se pokazati teškim zadatkom. Uzimanje multivitaminskog i multimineralnog pripravka za trudnice, kao što je Elenatal, može pomoći u povećavanju razine neophodnih hranjivih tvari te pomoći zadovoljiti potrebe majke i djeteta.

  U prvim se tjednima trudnoće formiraju vitalni organi djeteta, a tada možda još nećete biti svjesni trudnoće, stoga je važno početi svakodnevno uzimati dodatke prehrani za trudnice, barem 1 mjesec prije nego što pokušate zanijeti.
   

  Mladi par priprema hranu u kuhinji

  Pravilnim rukovanjem smanjite svoje šanse za dobivanje infekcije preko hrane. Održavajte sav kuhinjski pribor i površine čistima, temeljito perite ruke, svježe voće i povrće, dobro termički obradite hranu i sve namirnice čuvajte na odgovarajućoj temperaturi.

  Aktivan način života smanjuje rizik od nekih kroničnih zdravstvenih problema i poboljšava opće stanje organizma.

  Smjernice za provođenje tjelesne aktivnost Zavoda za javno zdravstvo utvrđuju najmanju preporučenu količinu tjelesne aktivnosti za očuvanje zdravlja. Ostanite aktivni unoseći male promjene kao što je uporaba stepenica umjesto dizala i nastojte se barem 30 minuta svakodnevno baviti umjerenom tjelovježbom poput brzog hodanja ili plivanja.

  Međutim, nemojte pretjerati. Previše tjelovježbe može utjecati na vaše hormone i otežati začeće.

  Kada pokušavate zanijeti, nužno je održavati zdravu težinu. Vaše su šanse za začeće smanjene ako ste predebeli ili premršavi, većinom zbog hormonskog poremećaja.

  Kako biste odgonetnuli koja je idealna težina za vašu veličinu, potrebno je da izračunate vaš indeks tjelesne mase (BMI). To možete učiniti tako da podijelite svoju težinu u kilogramima sa svojom visinom u metrima na kvadrat, a možete koristiti i jednostavan internetski BMI kalkulator. 

  Idealni je BMI između 18,5 i 24,99. Ako trebate izgubiti ili dobiti na težini, razgovarajte s ginekologom o tome koji je najbolji način da to postignete.

  „Smanjenje razine stresa može povećati vaše šanse za začeće”

  Pušenje uzrokuje niz zdravstvenih problema te može utjecati na plodnost muškaraca i žena. Ako vi ili vaš partner pušite, planiranje obitelji odličan je razlog da oboje prestanete.

  Ako vam je potreban savjet i podrška u odvikavanju, razgovarajte s liječnikom.

  Suvremeni tempo života i napor koji ulažete u začeće mogu vas iscrpiti i opteretiti. Smanjivanje razine stresa, primjerice tehnikama opuštanja, može vam pomoći da povećate šanse za začeće. Mogu vam pomoći aktivnosti poput joge, tai chija ili meditacije.

  Kada pokušavate zatrudnjeti izbjegavajte preveliku toplinu saune ili hidromasažne kade. I muškarci mogu poboljšati zdravlje spermija i povećati njihov broj tako da paze na temperaturu testisa.

  Iskorišteni mačji pijesak može sadržavati potencijalno štetne bakterije, stoga je pri čišćenju mačjeg WC-a najbolje nositi rukavice ili zamoliti nekoga da to učini umjesto vas. Iz istog razloga nosite rukavice pri vrtlarenju.

  Uvjerite se da ste spremni

   Neophodno je da ste vi i vaš partner financijski spremni za nadolazeće putovanje. Uvjerite se da ste oboje financijski stabilni i da ste predvidjeli dodatne troškove koje donosi zasnivanje obitelji.

   Ako je moguće, pri planiranju trudnoće važno je znati obiteljsku anamnezu. I to može igrati ulogu u oblikovanju vašeg života i života vaše bebe. Možda ćete, prije nego što počnete raditi na djetetu, trebati razgovarati s ginekologom o nekim zdravstvenim problemima u obitelji, kako bi se utvrdilo mogu li kakvi faktori utjecati na trudnoću ili na razvoj djeteta.

   Ako vam nije neugodno, također je dobra ideja razgovarati o zasnivanju obitelji s članovima uže obitelji i bliskim prijateljima. To može pomoći vama i vašem partneru da bolje razumijete što roditeljstvo nosi i za što se sve trebate pripremiti. Takvim si razgovorom također oboje možete osigurati važnu mrežu podrške.

   Iako su planovi za zasnivanje obitelji uzbudljivi, prije nego što se previše zanesete dobro je stati na trenutak i porazgovarati s vašim partnerom. Provjerite dijeli li on isto mišljenje i jeste li oboje emocionalno spremni za zasnivanje obitelji.

   Pripremili smo opsežan popis stvari koje je potrebno učiniti prije nego što pokušate zatrudnjeti. Pročitajte i ispišite naš praktični kontrolni popis prije začeća koji će vam pomoći da se pripremite za zdravu trudnoću.