Moje tijelo

Razumijevanje reprodukcijskog ciklusa vašeg tijela pomoći će vam da odredite koje je vrijeme u mjesecu najbolje za začeće.

Kada planirate zasnovati obitelj, korisno je poznavati svoj reprodukcijski ciklus. Bilježenje menstrualnog ciklusa pomoći će vam da odredite svoje najplodnije dane i povećate svoje šanse za začeće.

Kako se vaše tijelo priprema za trudnoću?

Svakog mjeseca, jedan od vaših jajnika proizvede jajašce. Približno u isto vrijeme, vaša se maternica priprema za oplodnju, a vaša cervikalna sluz postaje rjeđa kako bi olakšala prolaz spermija. Ovulacija nastupa čim se jajašce ispusti.

Jajašce može biti oplođeno do 24 sata nakon ovulacije.

Jajašce može biti oplođeno do 24 sata nakon ovulacije, dok putuje jajovodom prema maternici. Ako ga je spermij uspješno oplodio, ono će se potom usaditi u sluznicu maternice te početi razvijati u bebu.

Razumijevanje plodnog razdoblja:

Kako biste povećali svoje šanse za začeće, imajte na umu da je vaše najplodnije vrijeme i najbolje vrijeme za spolne odnose nekoliko dana prije ovulacije, uključujući razdoblje same ovulacije.

Ako čekate ovulaciju kako biste imali spolni odnos, moguće je da spermiji ne uspiju doći do jajašca na vrijeme te da ne dođe do oplodnje. S druge strane, spermiji mogu preživjeti nekoliko dana u vašem tijelu čekajući otpuštanje jajašca.

Par planira trudnoću

Seksualni odnosi tijekom najplodnijeg razdoblja mogu povećati vaše šanse za začeće.

Kako odrediti vrijeme ovulacije?

Ciklus svake žene je različit i stoga smo napravili ovaj jednostavni kalendar ovulacije kako bismo vam pomogli da odredite dan vaše ovulacije. Kako biste ga koristili, morate znati koji je bio prvi dan vaše posljednje menstruacije te prosječno trajanje menstrualnog ciklusa (ako je neredovit, bilježite ga nekoliko mjeseci zaredom i izračunajte prosjek).

Kada vam je poznato vjerojatno vrijeme ovulacije, možete planirati najbolje vrijeme za pravljenje djece.

Drugi znakovi za određivanje plodnog razdoblja uključuju:

 • promjene u cervikalnoj sluzi: grlić je donji, uski dio maternice, koji se spaja s rodnicom. Sluz koju proizvodi grlić maternice zbog hormona se tijekom menstrualnog ciklusa mijenja te vam može pomoći u predviđanju plodnosti.

  Prije ovulacije (netom nakon vaše menstruacije): proizvest ćete vrlo malo ili nimalo sluzi. Bit će gusta, ljepljiva te bijele ili neprozirne boje, a vaša će rodnica biti vrlo suha. Budući da sluz olakšava spermijima put do jajne stanice, u ovoj su fazi šanse za začeće male.

  Približavanje ovulacije: proizvodnja sluzi će se povećati te će ona postati bjelkasta ili žućkasta, a vaša će vagina postati vlažna. U ovom su razdoblju šanse za začeće veće.

  Razdoblje oko ovulacije: vaša će sluz biti rijetka, prozirna i vrlo rastezljiva (poput sirovog bjelanjka), a vaša će rodnica postati vrlo vlažna. U ovom su razdoblju šanse za začeće najveće.

  Nakon ovulacije: vaša će sluz ponovno postati gusta i ljepljiva, a vaša će rodnica postati vrlo suha. Vaše će se šanse za začeće u ovoj fazi početi smanjivati.
 • povišenu bazalnu tjelesnu temperaturu: bazalna tjelesna temperatura je temperatura tijela u mirovanju. Bilježenje ove temperature tijekom nekoliko mjeseci može vam pomoći da točnije predvidite ovulaciju. Ovulacija obično nastupa porastom temperature, koja ostaje povišena najmanje 3 dana. Čimbenici poput grijanja, putovanja, doba dana, prehrane, sata rada i količine sna mogu utjecati na vašu temperaturu.

  Kako biste pomogli u bilježenju svoje točne temperature, najbolje je da temperaturu mjerite svakog jutra u isto vrijeme, prije ustajanja, bazalnim ili digitalnim toplomjerom.
 • bolove u donjem dijelu trbuha: pokušajte obratiti pažnju na svaku bol u trbuhu, jer bi to mogao biti znak ovulacije.
 • predmenstrualne simptome: za vrijeme ovulacije možete osjećati i tipične simptome PMS-a poput bolnih dojki, nadutosti ili promjena raspoloženja.

Uživajte zajedno u ovom posebnom razdoblju

Neka vam planiranje trudnoće bude zabavno!

Planiranje trudnoće

Planiranje obitelji vrijeme je uzbuđenja i nježnosti. Ne dopustite da vam vođenje ljubavi prema rasporedu postane samo obveza. Opustite se i uživajte u zajedničkim intimnim trenutcima.

Uobičajena pitanja o začeću 

 • Utječe li dob na plodnost? Da, vaša dob utječe na kvalitetu jajašaca i obrazac ovulacije. Žene su najplodnije od svojih 20-ih do ranih 30-ih godina. I kod muškaraca dob može utjecati na kvalitetu i broj spermija.
 • Koliko će mi vremena biti potrebno da zanesem? Polovica svih parova uspjet će zanijeti u roku od 2-3 mjeseca, a 84 % će zanijeti u roku od 1 godine.1 Međutim, važno je shvatiti da je svaki par različit. Najbolje je da se opustite i ne uzrujavate jer stres nije dobar za parove koji pokušavaju zatrudnjeti.
 • Što mi je činiti ako rezultati izostaju? Ako sve činite kako treba, no niste zatrudnjeli nakon 6 mjeseci pokušavanja, potražite savjet ginekologa.

Još savjeta o planiranju obitelji

Sad kada znate koje je najbolje vrijeme za pravljenje djece, pogledajte naše stranice o prehrani prije začeća i načinu života. One sadrže mnogo korisnih informacija o pripremi za zdravu trudnoću prije nego što pokušate zanijeti.