Kontrolni popis za trudnoću koji će vam pomoći da se organizirate

Trudna sam

Kontrolni popis za trudnoću

Atraktivna mlada trudnica drži ruku na trbuhu u svjetlom prostoru

Ovdje je jednostavan kontrolni popis koji će vas provesti kroz zdravu trudnoću. Za lakšu ga upotrebu preuzmite ili ispišite.

Preuzmi

1. tromjesečje - od 1. do 12. tjedna

Posjetite svog ginekologa

Čim pomislite da ste trudni, posjetite svog ginekologa. On može potvrditi vašu trudnoću, odrediti termin vašeg poroda i pomoći vam u planiranju programa prenatalne skrbi.

 

Naručite se na prenatalne preglede

Tijekom trudnoće morat ćete ići na redovite preglede kako biste se uvjerili da je sve u redu. Vaš bi prvi prenatalni pregled trebao biti između 10. i 16. tjedna.

 

Razmislite o kontrolnim testovima

Kada budete trudni oko 11 tjedana, biti će vam ponuđeni krvni testovi te ultrazvuk za provjeru razvoja vašeg djeteta. Vaš će prvi ultrazvuk biti između 8. i 12. tjedna.

 

Naručite se u bolnicu ili rodilište

Čim saznate da ste trudni, sa svojim ginekologom razgovarajte o mogućnostima rađanja i naručite se u bolnicu.

 

Ako već niste, počnite svakodnevno uzimati multivitamine za trudnice

Elenatal™ je dodatak prehrani namijenjen za uporabu prije začeća i do 12. tjedna trudnoće. Sadržava folnu kiselinu i biološki aktivan oblik folata kalcijev-L-metilfolat (Metafolin). Preporučuje se svakodnevno uzimanje Elenatala najmanje 1 mjesec prije začeća i do 12. tjedna trudnoće.

 

Obuzdajte jutarnje mučnine

Ako se teško nosite sa simptomima jutarnje mučnine kao što su mučnine i povraćanje te vam je potrebna pomoć, možete isprobati neke od ovih uobičajenih savjeta.

 

Prestanite pušiti

Ako već niste prestali pušiti, preporučuje se da to učinite čim pomislite da ste trudni.

 

Izbacite alkohol

Najsigurnije je izbjegavati alkohol tijekom trudnoće te za vrijeme dojenja.

 

Hranite se zdravo

Neka vam prehrana bude hranjiva, dobro uravnotežena i raznovrsna, kako bi pomogla održati vas i vaše dijete zdravima. Saznajte koje namirnice treba izbjegavati ili ograničitii pijte puno vode.

 

Smanjite unos kofeina

Pokušajte konzumirati manje od 200 mg kofeina dnevno. To odgovara dvjema šalicama espresa. Ne zaboravite da kofeina ima i u čokoladi, čaju, nekim gaziranim i energetskim napitcima.

 

Redovito vježbajte

Ostanite aktivni i svakodnevno se 30 minuta bavite umjerenom tjelovježbom poput hodanja ili plivanja.

 

Provjerite svoja prava na rodiljni dopust

Upitajte svog poslodavca o svojim pravima na rodiljni dopust.

 

Prijavite se na naš besplatni e-vodič kroz svaki tjedan trudnoće

Svaki ćemo vam tjedan poslati e-poruku da vam pokažemo kako napredujete vi i vaša beba. Prijavite se sada, jednostavno je!

 

Prestanite čistiti mačji WC

Ako imate mačku, nosite gumene rukavice pri čišćenju WC-a ili zamolite nekoga da to učini umjesto vas. Ako se bavite vrtlarstvom, bilo bi također dobro da nosite rukavice.

 

2. tromjesečje - od 13. do 26. tjedna

Naručite se za kontrolne testove 2. tromjesečja

Oni obično uključuju krvni test između 15. i 18. tjedna te ultrazvuk između 18. i 20. tjedna, čime se provjerava razvoj vašeg djeteta.

 

Ako već niste, počnite svakodnevno uzimati multivitamine za trudnice

ELEBABY™ je dodatak prehrani za vaše potrebe u drugom i trećem tromjesečju trudnoće. Sadrži 18 vitamina i minerala te 200 mg omega-3 masne kiseline DHA (dokosaheksaenoična kiselina). 

Osim toga ELEBABY sadrži i poseban oblik folne kiseline (Metafolin®)* za koji je karakteristična bolja biološka upotrebljivost/bioraspoloživost i posljedično optimalan utjecaj na razvoj majčinog tkiva tijekom trudnoće. 

 

Pridružite se trudničkoj grupi

Podijelite svoja iskustva i dobijte podršku od drugih trudnica koje trebaju roditi otprilike u isto vrijeme kad i vi.

 

Napravite plan porođaja

S ginekologom i svojim partnerom porazgovarajte o svojim željama u pogledu trudova i poroda te napišite plan porođaja. Možete ići u detalje - ako želite slušati Mozarta u rađaonici, zabilježite to!

 

Rezervirajte mjesto na trudničkom tečaju

Ovaj će vam korisni tečaj objasniti što možete očekivati tijekom trudova, vaše izbore za ublažavanje bolova, trudničke vježbe te osnovnu brigu o djeci poput hranjenja i smirivanja. To je također prilika za postavljanje pitanja, razgovor o vašim osjećajima i upoznavanje budućih roditelja iz okolice.

 

Naučite o dojenju

Dojenje vašeg djeteta ima velike zdravstvene prednosti za vas oboje. Ako planirate dojiti, vaša će vam primalja dati savjete o tehnici.

 

Jačajte mišiće dna zdjelice

Mišići dna vaše zdjelice mogu oslabiti pod naporom trudnoće i poroda, uzrokujući inkontinenciju. Ove će vam jednostavne vježbe pomoći da učvrstite mišiće.

 

Razmislite o skrbi za dijete

Ako se nakon poroda planirate vratiti na posao, provjerite koje su mogućnosti skrbi za vaše dijete u vašoj okolici. Neke su od njih unaprijed popunjene, pa se već prije poroda prijavite u one po svom izboru.

 

Kupite trudničku odjeću

Vjerojatno ste primijetili da vam vaša odjeća više ne pristaje - vrijeme je da potražite trudničku odjeću! Također ćete trebati trudnički grudnjak.

 

3. tromjesečje - od 27. tjedna do poroda

Kupite ili posudite neophodnu opremu za bebe

Osim namještaja za dječju sobu, trebat će vam kolica, dječja odjeća, pelene i druge neophodne potrepštine. Postoje razne mogućnosti za kupnju novih stvari ili možda posudbu od prijatelja i rodbine koji imaju stariju djecu.

 

Kupite još jedan trudnički grudnjak

Vaše će grudi prerasti prvi trudnički grudnjak koji kupite, tako da ćete se oko 28. tjedna trebati izmjeriti za još jedan.

 

Postavite autosjedalicu

Kada su u automobilu, djeca mlađa od 6 mjeseci moraju biti zaštićena u odobrenoj, pravilno postavljenoj nosiljci, okrenutoj suprotno od smjera vožnje. Ona će vam biti potrebna kako biste donijeti svoju novu bebu kući iz bolnice, pa je postavite što prije. Važeće smjernice o korištenju autosjedalice potražite u Zakonu o sigurnosti prometa na cestama.

 

Spakirajte bolničku torbu

Možda ćete morati brzo stići u bolnicu, pa neka vaša bolnička torba bude spakirana i spremna. Ne zaboravite spakirati i potrepštine za bebu.

 

Uredite dječju sobu

Uredite dječju sobu tako da je spremna kada dođete kući iz bolnice.