Trudna sam

12 savjeta za uživanje u zdravijoj trudnoći.

Trudnica kod vježbe

Kada zatrudnite, morat ćete donijeti odluke o načinu života koje će pomoći održati vaše dijete što zdravijim. Aktivan način života i dobre prehrambene navike važni su faktori, a možda ćete morati razmisliti i o nekim od svojih dnevnih navika.

Naših 12 savjeta o načinu života pomoći će vam da shvatite na koji će vam način male promjene u dnevnoj rutini pomoći da uživate u zdravoj trudnoći.
 

  Kao budućoj majci, dobro će vam doći sljedeći savjeti o malomasnoj zdravoj prehrani bogatoj vlaknima, koja će vam dati energiju i pomoći zadovoljiti vaše nutritivne potrebe i potrebe djeteta koje raste.

  „Dobro uravnotežena i raznolika prehrana u trudnoći bit će vam od pomoći, a informirajte se i o hrani koju biste trebali izbjegavati.“

  Tijekom trudnoće potrebno je smanjiti unos ili potpuno izbaciti pojedinu hranu i napitke iz prehrane. Između ostalog, potrebno je u potpunosti izbjegavati alkohol te pojedinu brzu hranu i gotova jela. Kofein i neke vrste riba trebalo bi unositi u malim količinama, za svaki slučaj. Saznajte više o ovim namirnicama na našoj stranici o prehrani u trudnoći.

  U trudnoći je preporučeni prehrambeni unos određenih hranjivih tvari do 150 %  veći, pa čak i unatoč vašim najboljim namjerama, sama prehrana možda neće biti dovoljna za zadovoljavanje ovih potreba. Elebaby je posebna formula koja ukupno sadrži 18 vitamina i minerala te 200 mg omega-3 masne kiseline DHA (dokosaheksaenoična kiselina). Osim toga sadrži i poseban oblik folne kiseline (Metafolin®)* za koji je karakteristična bolja biološka upotrebljivost/bioraspoloživost i posljedično optimalan utjecaj na razvoj majčinog tkiva tijekom trudnoće. 

  Jednostavne mjere poput pranja ruku prije rukovanja hranom, održavanja kuhinjskih površina čistima, pranja svježeg voća i povrća, dobre termičke obrade hrane i čuvanja namirnica na odgovarajućoj temperaturi pomoći će održati vas i vaše dijete u razvoju zdravima.

  Na ovim grupnim sastancima buduće mame uče što očekivati na svom uzbudljivom novom putovanju te kako se pripremiti za trudove. Osmišljeni su kako bi vam pomogli da se učinkovitije nosite s izazovima trudnoće, porođaja i roditeljstva.

  Trudnoća može izazvati zatvor i žgaravicu. Neki od uobičajenih lijekova za ove smetnje  mogu vam donijeti olakšanje.

  Važno je da tijekom trudnoće budete aktivni kako biste ostali u formi, smanjili razinu stresa i pripremili se za porod. Nastojte se barem 30 minuta svakodnevno baviti umjerenom tjelovježbom poput hodanja ili plivanja. Ako već redovito vježbate, možda ćete morati malo usporiti kako ne biste pretjerali. Naporne vježbe, kontaktni sportovi i aktivnosti u kojima možete pasti za sada su zabranjene. Upitajte ginekologa ako niste sigurni.

  Kako vaša trudnoća napreduje, mišići dna vaše zdjelice naći će se pod pritiskom. Uključite neke vježbe za mišiće dna zdjelice  u vašu rutinu kako bi pomogli ojačati mišiće mokraćnog mjehura za vrijeme i nakon trudnoće.

  Najsigurnije je u potpunosti izbjegavati alkohol tijekom trudnoće te za vrijeme dojenja. Ako već niste prestali pušiti, preporuča se da to učinite čim pomislite da ste trudni.
  „Važno je da tijekom trudnoće budete aktivni kako biste ostali u formi, smanjili razinu stresa i pripremili se za porod.“

  Za vrijeme trudnoće nježno četkajte i čistite zube koncem jer se vaše zubno meso može lakše nadražiti. Ako ste povraćali, isperite usta vodom i nemojte odmah prati zube kako biste smanjili učinke kiseline. Kada posjetite stomatologa, napomenite da ste trudni.

  Ako imate mačku, nosite gumene rukavice pri čišćenju WC-a ili zamolite nekoga da to učini umjesto vas, jer se u njemu mogu nalaziti štetne bakterije. Ako se bavite vrtlarstvom, također bi bilo dobro da nosite rukavice.

  Literatura:

  1. Nacionalno vijeće za zdravlje i medicinska istraživanja. Referentne vrijednosti hranjivih tvari za Australiju i Novi Zeland, uključujući preporučene prehrambene unose, 2006.