Trudna sam

Tri stadija trudnoće nazivaju se tromjesečjima.

trudnica i trbuh

Svako od njih donosi nove fizičke promjene na vama i vašem djetetu.

Ako vam je test na trudnoću pozitivan, čestitamo! Upravo krećete na čudesno putovanje.

Po glavi vam se vjerojatno vrzmaju pitanja poput onog „kako će se moje tijelo promijeniti?“ te „kojom se brzinom razvija dijete?“. Iako su iskustva svake žene različita, evo što možete očekivati tijekom 3 stadija, odnosno tromjesečja trudnoće.

Za detaljan vodič kroz trudnoću iz tjedna u tjedan, prijavite se na naše besplatne tjedne e-poruke

1. tromjesečje – od 1. do 12. tjedna

Trudnoća se računa od prvog dana posljednje menstruacije jer je teško odrediti točan dan začeća. Kako do začeća dolazi otprilike na pola menstrualnog ciklusa, u prva dva tjedna zapravo niste trudni, no oni se ipak računaju kao prva 2 tjedna vaše trudnoće.

Čim dođe do oplodnje jajašca oko 3. tjedna, trudnički hormoni će vas malo prodrmati. Posljedično tome, možda ćete iskusiti neke od sljedećih simptoma:

  „U 1. tromjesečju do 80 %4 žena može iskusiti jutarnje mučnine sa simptomima kao što su mučnina i povraćanje.”
  zbog povećane razine trudničkih hormona, u 1. tromjesečju do 80 %' žena može iskusiti jutarnje mučnine sa simptomima kao što su mučnina i povraćanje.  Česta je zabluda da se jutarnje mučnine javljaju samo ujutro. One vas, naime, mogu napasti u bilo koje doba dana ili noći. Jedna od pet žena može iskusiti jutarnje mučnine u 2. tromjesečju, a ponekad se one mogu nastaviti i tijekom cijele trudnoće.
  Ako patite od jutarnjih mučnina, izbjegavajte namirnice od kojih vam je mučno, jedite malo i često, klonite se masne i začinjene hrane i pijte puno vode. Naša stranica o prehrani u trudnoći sadrži više savjeta za ublažavanje simptoma jutarnjih mučnina Ako su vaši simptomi ozbiljni ili zabrinjavajući, obratite se ginekologu.

  vaše će dojke početi rasti, a mogle bi biti i bolne. Vaše će bradavice postati veće, tamnije i ispupčenije.

  zbog visoke se razine progesterona, da ne spominjemo vaše tijelo koje radi prekovremeno kako bi omogućilo djetetov rast, možete osjećati iscrpljeno. Odmarajte se što je više moguće i jedite što je bolje moguće – što može biti teško ako imate jutarnje mučnine!

  normalno je da se, zbog visoke razine hormona, osjećate emotivnije nego obično. Zamolite partnera i prijatelje za razumijevanje i toleranciju.

  možda ćete otkriti kako ne možete podnijeti određenu hranu ili kako za nekom žudite. To obično ne predstavlja problem, osim ako ne razvijete ukus za neobične stvari. Ako ste zabrinuti, posjetite ginekologa.

  kako se povećava količina tekućine u vašem tijelu i vaša maternica pritišće mokraćni mjehur, osjećat ćete češću potrebu za mokrenjem. Mokrite kada osjetite potrebu kako biste smanjili nepotrebni pritisak na mokraćni mjehur.

  Žena leži na trbuhu

  S vremena na vrijeme možete osjetiti laganu vrtoglavicu. Razlog tome mogu biti hormonalne promjene. Nastojte ne stajati predugo i ustajte polagano iz sjedećeg ili ležećeg položaja. Ako imate žestoke vrtoglavice, bez odgađanja posjetite ginekologa.

  Vaš će se probavni sustav usporiti kako bi omogućio bolju apsorpciju hrane. To može dovesti do žgaravice i zatvora.

  Kako biste ublažili žgaravicu, nastojte jesti male, redovite obroke i izbjegavajte prženu ili začinjenu hranu i gazirane napitke. Za više prijedloga posjetite našu stranicu o prehrani u trudnoći.

  Za ublažavanje zatvora jedite puno hrane bogate vlaknima, ostanite aktivni i pijte puno vode. Ako razmišljate o laksativima, prvo upitajte ginekologa. 
   

  > Oko 7 dana nakon oplodnje, embrij se usađuje u sluznicu vaše maternice. Radi njege i zaštite embrija, počet će se formirati posteljica, pupčana vrpca i amnionska vrećica.
  > Do kraja prvih 12 tjedana moći ćete napipati maternicu u trbuhu, a vaš će trbuh početi rasti.
   

  Do kraja 1. tromjesečja:

  • svi su se vitalni organ formirali i krv je počela kolati.
  • Počeli su se razvijati reproduktivni organi.
  • Ruke i noge imaju prste, a pojavili su se i nokti.
  • Formirale su se crte lica.
  • Vaše će dijete biti dugo oko 6 cm od glave do pete i već prepoznatljivog izgleda. Pomicat će se u amnionskoj vrećici, no još ga nećete osjetiti.
    

  2. tromjesečje – od 13. do 26. tjedna

  Većina žena uživa u 2. tromjesečju više nego u prvom jer počinju popuštati jutarnje mučnine, osjetljivost grudi i umor. 
  Budite spremni na pojavu nekoliko novih simptoma!

   Kako se vaše tijelo rasteže, možda osjetite bolove po strani tijela te ispod trbuha. Dodatna težina može vam prouzročiti bolove u leđima i grčeve u nogama. Upitajte ginekologa za jednostavne vježbe koje mogu pomoći.

   Zbog povećane razine hormona može vam biti začepljen nos te se može javiti krvarenje iz nosa.

   Vaše će zubno meso vjerojatno lakše krvariti, stoga obratite pozornost na rutinu održavanja oralne higijene i ne četkajte prejako.

   „Koža na vašem trbuhu može svrbjeti jer se rasteže kako vaš trbuh raste. Pokušajte svakodnevno koristiti hidratantnu kremu kako biste izbjegli stvaranje strija!”

   Koža na vašem trbuhu može svrbjeti jer se rasteže kako vaš trbuh raste. Pokušajte svakodnevno koristiti hidratantnu kremu kako biste izbjegli stvaranje strija.

   Tijekom trudnoće bit ćete podložniji varikoznim venama i hemoroidima. Izbjegavajte predugo stajanje ili sjedenje i nemojte križati noge dok sjedite. Ginekolog vam može prepisati lijek za hemoroide.

   U ovom je razdoblju normalno imati rijedak, bijeli iscjedak, zvan leukoreja. On pomaže održati vašu rodnicu zdravom. Ako primijetite iscjedak druge vrste ili boje, neka ga ispita vaš ginekolog.

   Trudnički hormoni mogu izazvati tamne mrlje na vašem licu i trbuhu. Sunce može pogoršati to stanje, stoga prije izlaska obilno nanesite proizvode za sunčanje. Navucite majicu, namažite se kremom za sunčanje i nataknite šešir!

   Kako vaša pluća obrađuju više kisika za potrebe djeteta, možda ćete osjećati kao da vam nedostaje zraka ili ćete disati malo brže.

   Možda ćete se zbog djeteta koje raste u vama stalno osjećati gladnima, ali ne morate „jesti za dvoje”.  Ako trebate nešto prigristi, odaberite zdrave namirnice poput voća ili jogurta.

   > Između 18. i 20. tjedna možda ćete po prvi put osjetiti pokrete djeteta. Ovaj se fenomen naziva „oživljavanje”, a isprva ga osjećate kao leptiriće u trbuhu.
   > Vaš će trudnički trbuh postati vidljiv kako vaša beba nastavlja rasti.

   > vaša se beba pomiče i reagira na dodir i zvuk.
   > Kapci se počinju otvarati, dok su obrve i trepavice vidljive.
   > Koža je prekrivena finom, paperjastom dlakom i kremastom bijelom tvari zvanom verniks. 
   > Razvijaju se refleksi gutanja i sisanja.
   > Na glavi počinje rasti kosa.
   > Formirali su se otisci prstiju.
   > Vaše će dijete biti dugo oko 23 cm od glave do pete.

   3. tromjesečje – od 27. tjedna do poroda

   Još malo pa gotovo! Možda ćete se u ovim posljednjim tjednima trudnoće osjećati neugodnije dok vaša beba dobiva na težini i pomiče se u skučenom prostoru. Pokušajte se što više odmarati. Možete dodati i nekoliko simptoma onima iz 2. tromjesečja, a to su:

    Višak tekućine može uzrokovati oticanje ruku i nogu te osjećaj natečenosti u licu. Kad ste u mogućnosti, odmarajte se s nogama u povišenom položaju.

    Iz vaših bradavica može početi curiti kolostrum, tekućina koja hrani vaše dijete dok vam ne nadođe mlijeko. Nosite umetke za grudnjake kako biste izbjegli mrlje na odjeći.

    „Kako se vaše tijelo priprema za porođaj, možda ćete osjetiti slabe, ,probne’ kontrakcije.”

    Kako se vaše tijelo priprema za porođaj, možda ćete osjetiti slabe, „probne” kontrakcije. One se nazivaju Braxton-Hicksovim kontrakcijama i dolazit će u neredovitim intervalima. Ako su jake i redovite, nazovite ginekologa. Možda imate trudove.

    • Do termina poroda vjerojatno ćete se udebljati 11 do 16 kilograma. To je uglavnom težina vaše bebe, posteljice i plodne vode te povećane tjelesne masnoće i tekućine.
    • Sa 37 tjedana smatra se da je trudnoća dosegla puni termin. 
    • dijete je vjerojatno okrenuto glavom prema zdjelici, spremno za rođenje.
    • Tjelesni sustavi vašeg djeteta razvijeni su i spremni funkcionirati u vanjskom svijetu.
    • Mekana, paperjasta tjelesna dlaka je nestala.
    • Vaše je dijete dugo oko 46-56 cm od glave do pete.