Mlada mama

Vaše tijelo se prilagođava novoj ulozi majke.

Portret mame i bebe

Dijete je konačno stiglo!

Nakon dolaska bebe, vašem će tijelu nakon trudnoće trebati nekoliko mjeseci da se vrati u normalu.

Možete očekivati brojne fizičke promjene dok se vaše tijelo oporavlja od trudnoće i poroda te počinje proizvoditi mlijeko za vašu bebu.

  Vaša se maternica raširila poput balona i bit će potrebno nekoliko tjedana da se vrati u svoju normalnu veličinu. Dok se vaša maternica skuplja, možete osjetiti grčeve slične menstrualnim tegobama.

  U prva 2 do 4 tjedna nakon poroda javlja se vaginalno krvarenje zvano lohije – ono nije prava menstruacija. Pojavit će se bez obzira rodite li vaginalno ili carskim rezom. U prvih će 12 do 24 sati nakon poroda krvarenje biti dosta obilno, no već nakon nekoliko dana trebalo bi postati ružičasto-smeđe te na koncu bijelo.

  ko dojite, vjerojatno nećete dobiti menstruaciju dok ne prestanete dojiti. Ako ne dojite, vjerojatno ćete dobiti menstruaciju 4 tjedna nakon poroda.

  Nakon poroda žene dosta često dobiju hemoroide, ali oni obično nestanu u roku od nekoliko dana. Izbjegnite zatvor konzumirajući puno hrane bogate vlaknima, poput voća, povrća i cjelovitih žitarica te pijući puno vode. Ako vam treba pomoć, liječnik ili ljekarnik mogu vam dati lijek za hemoroide.

  „Kako biste izbjegli inkontinenciju, nastavite svakodnevno izvoditi vježbe za mišiće dna zdjelice“

  Mišići dna vaše zdjelice naporno su radili posljednjih nekoliko mjeseci i mogli bi biti oslabljeni. Kako biste izbjegli inkontinenciju, nastavite svakodnevno izvoditi vježbe za mišiće dna zdjelice. 

  Prvih nekoliko dana nakon poroda vaše će grudi proizvoditi kolostrum, visokoproteinsku tekućinu bogatu važnim hranjivim tvarima i antitijelima za vašu bebu. Majčino mlijeko obično nadođe 2 ili 3 dana nakon poroda. Ako dojite, u prvom ćete tjednu proizvesti oko 300–500 ml mlijeka dnevno, što će porasti do približno 600–700 ml, ovisno o potrebama vašeg djeteta.

  Liječnici preporučuju da dojite, ako ste u mogućnosti. Dojenje ima mnogo prednosti za vas i vaše dijete.

  Dojenje je dobro za vas jer:

  • vam pomaže da se zbližite s djetetom
  • vam pomaže da vratite svoju predtrudničku figuru
  • vam može pomoći da se opustite uzimanjem pauze od užurbanog dana kako bi dojili. 

  Dojenje je dobro za vašu bebu jer:

  • sadrži važne hranjive tvari potrebne vašem djetetu kako bi ono raslo i razvijalo se
  •  pruža zaštitu od brojnih uobičajenih zdravstvenih problema
  •  nudi jeftin i pogodan izvor hrane.


  Preporučuju se da se prvih 6 mjeseci djeca hrane isključivo majčinim mlijekom. Ipak, to je odluka koju trebate donijeli na temelju vlastitih okolnosti i liječničkog savjeta.

   „Nakon 4 tjedna, vaše bi dijete trebalo uhvatiti prilično redovit ritam hranjenja pa možete organizirati dnevnu rutinu oko tih hranjenja.“

  Svako dijete ima drugačiji režim hranjenja, tako da je najvažnije pronaći onaj koji vam odgovara.

  U prvih nekoliko tjedana dojeno dijete može tražiti hranu 8 do 12 puta u roku od 24 sata. Djeca koja se hrane na bočicu jest će malo rjeđe, ispočetka oko 8 puta na dan.

  Nakon 4 tjedna, vaše bi dijete trebalo uhvatiti prilično redovit ritam hranjenja pa možete organizirati dnevnu rutinu oko tih hranjenja.

  Ako dojite, može potrajati dok ne savladate tehniku. Ako imate poteškoća, zatražite pomoć primalje ili stručnjaka za dojenje-

  Ako nećete biti prisutni za vrijeme hranjenja, mlijeko se može izdojiti uz pomoć pumpe za izdajanje i pohraniti za kasniju upotrebu.

  Normalno je da se u prvim tjednima ili mjesecima nakon poroda ne osjećate spremno za seks. Potrebno je određeno vrijeme da se fizički oporavite, a možda ćete biti i vrlo umorni, te će vam seks biti zadnja stvar na pameti. Ako ste spremni ponovno stupiti u spolne odnose, možete pokušati čim se krvarenje zaustavi. Ako ste šivani, možda će biti potrebno više vremena dok ne postane ugodno.

  Koristite odgovarajući oblik kontracepcije ako je važno da odmah ponovno ne zatrudnite. Česta je zabluda da ne možete zatrudnjeti dok dojite. Neke žene ovuliraju u to vrijeme. Razgovarajte s ginekologom o opcijama koje su vam na raspolaganju.

  Dosta se često mlade mame osjećaju tužno i plačljivo 3 do 4 dana nakon poroda. Hormoni i umor rade protiv vas! Međutim, ako se osjećaji pogoršaju i vi se teško nosite sa situacijom, razgovarajte s ginekologom ili primaljom.

  Mislite li da sada bolje razumijete svoje tijelo nakon trudnoće? Želite li znati što još možete očekivati u prvim dragocjenim mjesecima majčinstva? Posjetite našu stranicu o prehrani za savjete o vašoj prehrani  i skočite na našu stranicu o načinu života za savjete kako svladavati izazove koju su pred mladim roditeljem.