Mlada mama

8 savjeta za mlade mame.

Mama i beba vježbaju

Nova beba može okrenuti vaš život naopačke – u najboljem smislu! 

Normalno je da vas prvih nekoliko tjedana preplavljuju osjećaji te da ste iscrpljeni, dok ne ustanovite koja rutina funkcionira za vas i vaše dijete.

Ovih 8 savjeta o načinu života za nove mame osmišljeni su da vam pomognu nositi se sa zahtjevima majčinstva, kako bi mogli uživati u tim dragocjenim ranim mjesecima sa svojim novorođenčetom.

  Zdrava će vam prehrana pomoći da održite korak s brzim tempom majčinstva i osigurati kvalitetno majčino mlijeko za vašu bebu. Saznajte više na našoj stranici o prehrani za mlade mame

  „Odspavajte kad god možete - osobito dok vaša beba spava.”

   

  Za vrijeme dojenja nutritivne su potrebe do 188 %1 veće, kako bi se zadovoljile potrebe majke i djeteta. Ako dojite, možda nećete moći dobiti dovoljno hranjivih tvari za vas oboje samo iz hrane. Prehranu možete dopuniti multivitaminskim i multimineralnim dodatkom namijenjenim dojiljama, poput Elemame.

  Znali ste da će biti naporno, ali ništa vas ne može sasvim pripremiti na to koliko novorođenče može biti iscrpljujuće! Slijedi nekoliko načina za očuvanje energije:

  > Sjednite kad možete i odspavajte dok vaša beba spava.
  > Obavljajte samo najosnovnije kućanske poslove. Brisanje prašine s podnih kutnih letvica može pričekati.
  > Pokušajte se odmoriti i koristite tehnike opuštanja koje ste naučili tijekom trudnoće kako bi se opustili.
  > Neka vam obroci budu jednostavni i zdravi kako ne biste morali puno kuhati.
  > Neka vam partner pomogne u njezi djeteta. To će vam omogućiti predah, a njemu pomoći da se zbliži s bebom.
  > Zamolite i ostale neka vam pomognu. Prijatelji i rodbina rado će vam pomoći u svakodnevnim poslovima ili vam pružiti rame za plakanje.
   

  Zbog kombinacije hormona i nedostatka sna možete se osjećati tužno i razdražljivo 3 do 4 dana nakon poroda. Kako bi si popravili raspoloženje, zamolite nekoga kome vjerujete da na par sati pričuva bebu, dok vi radite nešto za sebe ili nadoknađujete izgubljeni san. Razgovor o vašim osjećajima također vam može pomoći da se osjećate bolje. 
  Ako se osjećate tužno i smlavljeno dulje od 2 tjedna, razgovarajte s ginekologom ili patronažnom sestrom.

  Lagana tjelovježba može vam pomoći popraviti raspoloženje, povećati razinu vaše energije i brže vas vratiti u formu. Nacionalne smjernice o tjelesnoj aktivnosti za Australce preporučuju da se barem 30 minuta svakodnevno nastojite baviti umjerenom tjelovježbom poput brzog hodanja ili plivanja. U prvih nekoliko mjeseci vježbajte lagano te postupno pojačavajte vježbanje.

  Vježbe zatezanja mišića dna zdjelice i trbušnih mišića nakon trudnoće pomoći će vam da se oporavite od poroda. 

  Nastojte redovito šetati sa svojom bebom u nosiljci ili kolicima, kako se ne biste osjećali kao zatočeni u kući. Za vašu je bebu također dobro da prima podražaje iz vanjskog svijeta. Ako želite društvo, pridružite se drugim mladim mamama iz okolice koje se okupljaju radi šetnje i razgovora. 

  „Zdrava će vam prehrana pomoći da održite korak s brzim tempom majčinstva i pomoći vam osigurati kvalitetno majčino mlijeko za vašu bebu.”

  Ako dojite, najsigurnije je kloniti se alkohola. On ulazi u vaše mlijeko, a potom i u vaše dijete.

  Ako dojite, prije no što uzmete bilo kakav lijek napomenite to ginekologu ili ljekarniku. Oni će vam pomoći da odaberete najbolju opciju.

  Literatura:

  1.  Nacionalno vijeće za zdravlje i medicinska istraživanja. Referentne vrijednosti hranjivih tvari za Australiju i Novi Zeland, uključujući preporučene prehrambene unose, 2006.